Novomarofski osnovci posjetili su Bolnicu Novi Marof

Originalan tekst OVDJE

U sklopu izvanučioničke nastave, novomarofski osnovci, učenici 3.b i 3.c razreda, posjetili su Bolnicu Novi Marof kako bi istražujući usvajali nastavno gradivo iz prirode i društva.

Učenici su doznali mnoge zanimljivosti o palači Erdody i o njezinom značaju za nastanak i razvoj Novoga Marofa. Gospođa Miljenka Šimec upoznala je učenike s podacima značajnim za osnivanje i početke rada Bolnice.

Ljubazne djelatnice bolničkog laboratorija demonstrirale su rad mikroskopom pa su tako učenici postali mali istraživači promatrajući pomoću mikroskopa krvna tjelešca, te mikroorganizme koji se nalaze u zagađenim ili stajaćim vodama. Učenici su shvatili važnost pravilne prehrane i zdravog načina života koji su od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja, kako krvnih stanica, tako i cjelokupnog krvotoka. Također su, istražujući, spoznali veliku važnost održavanja higijene, osobito važnost pranja ruku jer se upravo mnoge bolesti prenose oku nevidljivim uzročnicima. Promatrajući praživotinje, koje se razvijaju u odstajalim i zagađeni vodama, zaključili su da svaka voda nije dobra za piće iako nam se, gledajući prostim okom, čini čistom.

Prolazeći bolničkim hodnicima učenici su bili ugodno iznenađeni uskrsnim ozračjem koje je njihovoj dosadašnjoj percepciji bolnice dalo potpuno novu sliku.

– Pisanice, gnijezda, cvjetni ukrasi i tradicijski ornamenti rad su brižnih i kreativnih djelatnica ove zdravstvene ustanove koje uz svoj primarni rad u Bolnici rado doprinose i njenom estetskom uređenju, istaknula je gospođa Šimec.

100_8132 100_8133 100_8123