Sudjelovanje na simpoziju na Ugljanu

U organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Psihijatrijske bolnice Ugljan 16. i 17. listopada održan je simpozij s međunarodnim sudjelovanjem: „60 godina Psihijatrijske bolnice Ugljan – Specifičnosti palijativne skrbi u Dalmaciji: primorju, zaleđu i otocima“ te je svečano obilježena 60. godišnjica osnutka bolnice.

Psihijatrijska bolnica Ugljan  je obilježila 60. obljetnicu postojanja. Nakon dugog niza godina uspješnog djelovanja na širem području psihijatrijske skrbi, ova ustanova je među prvima u Dalmaciji, a vjerojatno i Hrvatskoj, uvela palijativnu medicinsku skrb na jedan od svojih odjela gdje je za tu svrhu osigurano šest ležajeva. Ravnatelj PBU doc.dr.sc. Mladen Mavar osvrnuo se na povijest bolnice od početaka gradnje, pa sve do danas. Ukazao je na sve nedostatke i prepreke na koje je osoblje bolnice nailazilo tijekom šest desetljeća rada. Jubilarnu 60. godišnjicu svim njezinim zaposlenicima, ali i korisnicima čestitala je i pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera, dr. med. spec.

dr.Julijana Franinović-Marković iz Pule,dr Isidora Juriša iz Nizozemske,dr Vitomir Višić sa Ugljana
dr. Julijana Franinović-Marković iz Pule, dr. Isidora Juriša iz Nizozemske, dr. Vitomir Višić sa Ugljana

U Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru održani je stručni simpozij na temu palijativne skrbi na kojem su svoja izlaganja imati stručnjaci s ovog područja. Jedan od ciljeva ovog Simpozija bio je i definiranje problema i različitosti s obzirom na geografska i kulturološka obilježja i pronalaženje mogućnosti da u svakom dijelu Lijepe naše, bez obzira bilo to na kopnu, moru, na otoku ili u zaleđu organiziramo palijativnu skrb specifičnu za određeno geografsko područje. Težište je stavljeno na aktivno sudjelovanje sudionika kroz prikaze vlastitih iskustava bilo u  izlaganjima ili „poster“ prezentacijama.