Aktivno sudjelovanje obitelji u procesu žalovanja

Žalovanje je mnogima nepoznato kao dio palijativne skrbi, a jedan od najvažnijeg djela palijativne skrbi za one koji ostaju nakon smrti voljene osobe. U našem zdravstvenom sustavu poznata je skrb o bolesniku i obitelji samo za vrijeme života bolesnika. A što nakon smrti voljene osobe? Kako nastaviti dalje?

100_9258

Palijativni pristup pomogao je obitelji u procesu žalovanja što je na naše iznenađenje rezultiralo neočekivanim iznenađenjem. Nakon gubitka voljenih osoba na Odjelima Palijativne skrbi dvije obitelji pripremile su neočekivano iznenađenje . Donijeli su nam dva plakata koje su sami izradili i na kojemu prikazuju posljednje dane života svojih najdražih. U izradu je uloženo mnogo ljubavi i emocija što govore i sami naslovi „Bezgranična ljubav“ i „ Za let si dušo stvorena“. Ta dva plakata govore sve: o ljubavi, obitelji, sreći, bolesti, tuzi, gubitku, opraštanju……… a najviše o žalovanju i zahvali svima koji su pomogli da te obitelji nastave živjeti nakon gubitka. Taj dan je bio neopisivo nabijen emocijama svih prisutnih , a i danas sve ostavlja bez riječi kada se nađu ispred plakata i pročitaju.

100_9267

Veliko hvala obitelji da ste nam pokazali koliko smo svi važni u posljednjim danima života svakog palijativnog pacijenta.